"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Sa-I multumesc lui Dumnezeu? De ce? N-am timp. In schimb imi fac ceva timp sa ma ingrijorez pentru problemele ce le am, sa ma aglomerez emotional in tot felul de situatii. Fatidic accept ca spre asta ma impinge viata si asa devin prieten cu anxietatea, devin fricos si am mereu probleme de rezolvat. Teama de neprevazut pune stapanire pe mintea mea, pe reactiile mele si devine usor centrul emotional al vietii cotidiene de care stau lipit.

Care este atributul, calitatea ce iti place cel mai mult a lui Dumnezeu?

A ramas unul din evenimentele de referinta ale istoriei.

In anul 1936 Jocurile Olimpice au avut loc in Berlin. Adolf Hitler intentiona ca in toate competitiile sa arate lumii suprematia rasei albe, trimful arianismului. Liderul german dorea sa faca din sport o alta platforma pentru  promovarea ideologiei sale.


Venind din concediu o femeie a fost foarte surpinsa intr-o duminca cand a fost imbratisata de o alta femeia care stia ca nu o suferea. Se gandea ce s-a intamplat de a cauzat o schimbare de comportament; a aflat raspunsul dupa teminarea predicii atunci cand pastorul a spus:
“aplicatia practica pentru data viitoare este aceiasi: mergi si imbratiseaza pe cineva pe care nu il poti suferi...” (adaptat din Readers Digest, [4/02], p. 48).

Citirea Bibliei si meditarea asupra cuvintelor din ea nu este doar un imbold al inceputului de an. Ne aflam la mijlocul lui 2019 si ar fi bine sa ne analizam deprinderea de a lectura, de a gandi asupra cuvintelor Scripturii. Pentru cei care au mai citit din Biblie exista ispita de a considera aceasta colectie de scrieri o suma de texte vechi si cunoscute.

Unul din proiectele pe care fotograful Erik Pickersgill le-a realizat in anul 2015 a vizat imortalizarea diferitelor activitati ce implica prezenta umana intr-o zi obisnuita. Astfel au aparut imagini “banale” cu oameni conducand masina, mancand in restaurant, intalnindu-se cu prieteni, bucurandu-se de timp liber, vacanta, etc.

Unul din lucrurile pe care le admir la Apostolul Pavel  este modul in care s-a raportat  la cultura in care trebuia sa traisca pentru a gasi oportunitati spre exprimarea Adevarului Evnagheliei lui Isus Christos.

Sunt amuzat si surprins uneori de lejeritatea cu care sunt folosite tot felul de expresii ce vor parca sa umple un gol relational. Inca din primele mele incursiuni in lumea vorbitoare de limba engleza am dorit a intelege rostul, insemnatatea unor expresii ce erau folosite in jurul meu. Si cum oamenii sunt destul de politicosi dar nu intotdeauna cu substanta, unul din cliseele verbale servite (pe care le-am folosit apoi in cateva circumstante) a fost “Hang in there!” Ideea este de a rezista, de a nu renunta in pofida circumstanelor dure.

Fiecare inceput de an are impregnat in el provocarea unor noi inceputuri. Ideea de “reset” sau de a fi din nou la “punctul zero” motiveaza ceva energii fizice si mentale in directia unui alt inceput.

Cred ca la toti aproape ne place sa calatorim, sa vizitam. Un amic spunea ca daca ar fi sa-si schimbe meseria s-ar face vizitator, ca se simte cel mai bine in vizita, nu cand e gazda. Pregatirile pentru celebrarea Intruparii ating marile orase ce se imbraca in lumini multicolore si decoratii fastuoase. Cu toate acestea preocuparea cu pregatirile de Craciun ne face sa uitam de esenta acestei Sarbatori.