"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Joi, 2 octombrie, în Washington D.C. la “National Museum of Women in the Arts” a avut loc decernarea premiilor organzaţiei americano-române “Alianţa”. Publicatia Romanian Times a fost prezenta şi ea la acest eveniment.

Noua organizaţie îşi propune drept scop, aşa cum îi spune şi numele, a fi o alianţă între organizaţii şi oameni profesionişti care să întărească relaţiile economice şi culturale dintre SUA şi România.

Bordul organizaţiei este format din fostul ambasador Mark Gitenstein, care este şi preşedintele ei, fostul ambasador James Rosapepe, Dan Diamancescu consulul onorific al României la Boston, Christopher Fontanesi şi Eileen McHenry.

 

 

Cele trei premii au fost acordate unor persoane cu realizări remarcabile în cariera lor, având directă legătură cu România.

Daniela Rus este profesor la universitatea MIT şi prima femeie care a ocupat postul de director al Laboratorului de Inteligenţă Artificială şi Computere la același institut, având în subordinea ei aproximativ 900 de oameni de ştiinţă din cadrul a 8 departamente. Rus este câştigătoarea premiului NSF Career Awards şi Alfred P. Sloan Foundation Fellow. Este membru în bordul institutului “Max Planck”, al “IEEE Robotics and Automation Society”, şi face parte din bordul editorial la “Journal of Autonomous Robots”.

Mike Carol este fondatorul organizaţiei caritabile “Romanian Children’s Relief”. Este jurnalist de profesie şi unul dintre primii oameni de presă care au ajuns în ţara noastră în 1990. Articolele sale publicate în The Boston Globe sau The New York Times au dus la înfiinţarea acelei organizatii umanitare pentru ajutorarea copiilor din România.

Ileana Orlich este consul onorific al României în Arizona, şi preşedintele profesorilor din departamentul de limbi străine al universitaăţi de stat din Arizona. Este totodată profesor de limba română engleză şi literatură comparată din cadrul aceleaşi universităţi. A primit diferite premii de recunoaştere a muncii sale academice printre care: 2011 Fulbright Senior Specialist, sau 2006-2007 National Endowment for the Arts pentru traduceri literare.

Fostul Ambasador SUA in Romania Mark Gitenstein cu care am discutat despre importanţa acestei organizaţii nou fondate, ne-a răspuns la întrebarea de ce mai este atât de implicat şi interesat de România, chiar şi acum când nu mai este ambasador, cu următoarele: “Cea mai bună funcţie avută vreodată a fost cea de ambasador in România, iar ca american cu origini româneşti îmi pasă profund de ambele ţări. Văd un imens potenţial în România şi în relaţiile sale cu Statele Unite şi o să îmi dedic tot restul vieţii promovării acestor.”

Dialoguri similare am purtat şi cu fostul ambasador James Rosapepe şi domnul Iulian Buga ambasadorul României la Washington DC. Acesta din urma a confirmat faptul ca organizația “este o inițiativă extrem de generoasă, cu un potențial deosebit pentru ceea ce înseamnă nu numai legăturile dintre români, dar și cele dintre americani și români, pentru cei care simt româneste și vor să facă ceva pentru relațiile dintre Statele Unite și România. Nu vorbim doar de un exercițiu numai al românilor. De aici vine și specificul mai deosebit al acestui proiect. Vorbim de adunarea la olaltă a unor americani care nu au o altă legatură cu România, decât că sunt îndrăgostiți, sau că fac afaceri, că sunt căsătoriți (n.r. cu cetățeni români) sau că pur și simplu au fost cândva în România și au râmas legați pe vecie de ea” a declarat acesta. Ambasadorii americani au transmis totodată şi mesaje cu privire la importanta ca românii din diaspora, dar şi cei din România, să meargă la vot, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Totodata am avut plăcerea de a-l întâlni şi dialoga cu Duane Butcher care era însoţit de soţia sa Nazilia. Fost însărcinat cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Butcher şi-a terminat de curând mandatul şi-a revenit în America. În timpul cât a stat la Bucureşti acesta a depus eforturi susţinute pentru consolidarea relaţiilor bilaterale România-SUA, promovând statul de drept și independența justiției, susținând companiile americane și îmbunătățirea mediului de afaceri, dar si cooperarea în domeniul militar. Am ţinut să-l felicit şi să îi mulţumesc personal pentru efortul depus, cât şi pentru faptul că susţine în continuare relaţiile bilaterale dintre cele două ţări. ***