"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La ședința Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților, din data de 10 septembrie a.c, a participat, în calitate de invitat, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, domnul Bogdan Stanoevici.

Unul din principalele subiecte abordate l-a constituit Congresul Românilor de Pretutindeni, anunțat de membrii Guvernului, în cadrul Festivalului Diaspora Estival din luna august, ca urmând să aibă loc în acest an, în perioada 29-30 noiembrie, și care, prin nerespectarea procedurilor legale de organizare și desfășurare, a trezit deja interes în rândul asociațiilor românești de pretutindeni, spunându-se că se încearcă o politizare excesivă, având în vedere apropiatele alegeri prezidențiale.

 

 

În cadrul întâlnirii, membrii comisiei şi-au manifestat îngrijorarea că alegerile prezidenţiale precum şi timpul foarte scurt până în luna noiembrie, pot să afecteze desfăşurarea în bune condiţiuni a unui eveniment extrem de important pentru comunităţiile de români din afara graniţelor ţării.

În acelaşi context, preşedintele Comisiei, domnul Mircea Lubanovici, a precizat că o informare din timp a Comisiei privind hotărârea de organizare a Congresului în luna noiembrie, ar fi creat premisele unei bune colaborări şi şanse mari pentru organizarea unui eveniment cu adevărat în interesul românilor, iar o reprezentare corectă a diasporei la acest congres s-ar realiza prin participarea unor lideri aleşi de comunităţile de români din Diaspora şi nu numiţi de reprezentanţii instituţiilor statului român.

Membrii comisiei au precizat că, potrivit procedurii stabilite de lege, pentru organizarea Congresului nu s-a emis o hotarâre a Parlamentului și că, deși nu are competență legală, toată activitatea de organizare a Congresului a fost preluată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

De asemenea, a fost subliniată necesitatea unei mai strânse colaborări şi a îmbunătăţirii dialogului DPRRP cu membrii comisiei, pentru a putea conlucra în interesul românilor din afara graniţelor ţării. Constituirea unei comisii mixte, din care să facă parte şi membrii comisiilor de profil din Parlament, buni cunoscători ai problemelor cu care se confruntă românii stabiliţi în afara graniţelor ţării, ar aduce un beneficiu imens desfăşurării primului Congres al românilor din afara graniţelor ţării.

Ținând cont de lipsa de transparență dovedită în luarea deciziei de organizare și având în vedere timpul extrem de scurt pentru demararea corectă a tuturor procedurilor necesare de organizare și alegere a participanților la Congres, în cadrul ședinței, s-a propus luarea în calcul a amânării organizării evenimentului pentru luna mai, 2015.