"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Vineri 30 mai, 2014 a avut loc un eveniment cultural in comunitatea romaneasca din Chicago. Organizata de Romanian Cultural Center, reprezentat de domnul Daniel Feraru, si Illinois Romanian American Community, reprezentat de domnul Octavian Cojan,  seara culturala a avut drept scop evidentierea si recunoasterea unor artisti romani din comunitate care de-a lungul timpului au onorat prin calitatile lor artistice si interpretative, comunitatea romaneasca. Un astfel de artist este domnul Nicolae Feraru, tambalist de renume, care traieste in America de peste 20 de ani si este nelipsit de la festivalurile romanesti. Anul trecut, la solicitarea agentiei guvernamentale americane "National Endowment for the Arts" acesta a fost nominalizat de catre comunitatea romaneasca din Chicago ca fiind unul din artistii cei mai reprezentativi ai muzicii populare romanesti din America.

Ulterior, dupa o analiza atenta a carierei sale de catre institutia americana amintita, maestrul Nicolae Feraru a fost invitat la Washington D.C.  unde, alaturi de alti 8 artisti americani,  i-a fost inmanat premiul pentru intreaga activitate muzicala din partea  "National Endowment for the Arts",  primind si un premiu in valoare de 25,000 de dolari.

 

 


La gala din Chicago, acesta a interpretat o serie de melodii populare romanesti, fiind acompaniat de un alt celebru interpret si virtuos al taragotului, Pavel Cebzan. I-au mai acompaniat talentatul violonist Horatiu Ormindeanu (a.k.a.  H. Dean) si Laurentiu Feraru la orga.

Pictorul Alexandru Darida, acceptat de curand ca si membru al Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte, a fost si el evocat, chiar daca nu a putut fi prezent la eveniment. Lucrările sale de arta au fost expuse de-a lungul anilor in diferite expoziții, si cu prilejul a numeroase evenimente cultural artistice,  fie in comunitatea românească din Chicago sau alte orașe Americane. Talentul sau este recunoscut atât in rândul romanilor cât mai ales al americanilor, aducand o mare cinste comunitatii.


Alți câțiva artiști cu care comunitatea se mandreste sunt: baritonul Paul Rădulescu, mezosoprana Aruna Serbanescu sau Nicoleta Roman. Prezenti la eveniment, alături de pianistul Luciano Laurentiu  si invitați lor, aceștia au interpretat arii celebre din repertoriul românesc si international. Calitatile lor interpretative sunt extrem de apreciate nu doar de romani ci si de publicul american la instituțiile de profil cu care aceștia colaborează: Lincoln Opera, Chicago Virtuosi,  Illinois Opera,  Metropolitan Opera sau Romanian Madrigal Consort.


Pe langa seara muzicala, cei prezenți la eveniment au mai putut admirat câteva lucrări grafice, reprezentant domnitori sau poeti romani, si presedinti americani, realizate de artistul  fotograf Costica Cobarzan.  Spre final, scriitorul Dumitru Muresan a fost invitat sa isi prezinte una din cartile sale.

In audienta, printre invitati, a fost prezent si consulul Romaniei la Chicago, domnul George Predescu.