"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Dracula is dead - e de părere fostul ambasador Rosapepe


Fost ambasador în România, într-o perioadă extrem de complicată, 1998-2001, James Rosapepe s-a întâlnit, la Los Angeles, cu consulul general al României, Eugen Chivu, participând împreună la o reuniune cu membri ai comunității românești. Reuniunea a fost organizată de Uniunea și Liga Societăților Românești din Statele Unite ale Americii și a avut ca scop promovarea imaginii României și întărirea coeziunii comunității românești din Los Angeles. Fostul ambasador și-a lansat cu această ocazie cartea sa “Dracula is dead: how Romanian survived communism, ended it, and emerged since 1989 as the New Italy”, prilej de e rememora câteva dintre momentele dificile din istoria trăită de el în România.

Cu mult umor, fostul ambasador al SUA la București descrie România așa cum o cunoaștem toți, cu părțile ei bune și rele, cu traficul îngrozitor și câinii vagabonzi, dar și cu eforturile sale de a merge către democrație și economie de piață. În cartea sa, Rosapepe arată că toate miturile legate de România, avându-l pe Dracula ca simbol, sunt doar mituri și nimic altceva. Sunt și constatări amare despre nivelul de trai, însă ele sunt compensate de aprecierile despre nivelul de educație și pregătire al românilor. Una peste alta, Rosapepe îndeamnă românii să îmbrățișeze zicala americană: “Mâine va fi mai bine decât azi”


“Vă plângeți mereu că sunt prea mulți în Parlament, sau că lumea are ceva cu voi, românii”, a glumit fostul ambasador cu consulul general, continuând: Vă dau o veste proastă: și americanii cred că sunt prea mulți parlamentari, și ei cred că toată lumea are ceva cu ei, dar au mai multă încredere în forțele proprii.”


Sunt țiganii români exploatați?”, întreabă studenții americani de la UCLA


Catedra de Studii Sud Est Europene de la UCLA, care are și o grupă de limbă română, l-a avut ca invitat pe consulul general al României la Los Angeles, Eugen Chivu, la finalul lunii iulie. Acesta le-a spus tinerilor, care s-au încumetat să studieze limba română, ce înseamnă o misiune diplomatică, în general, ce este un consulat și ce face un consul general. Studenții l-au asaltat cu întrebări pe consulul general, dorind să cuprindă România în câteva vorbe. Cum majoritatea erau sportivi, știau deja multe despre Nadia Comaneci, așa că discuțiile s-au dus către alte zone.


”Sunt țiganii români exploatați?”, a venit o întrebare din partea unui student afroamerican. Consulul general, Eugen Chivu, i-a făcut un scurt istoric al trecerii țiganilor prin spațiul românesc și a explicat că nu se poate face o asociere între ceea ce s-a întâmplat cu afroamericanii în SUA și se petrece cu țiganii în România. Diplomatul român a spus că în România romii au o problemă socială, care ține de nivelul de trai și de educație, și nu una legată de intoleranță rasială.


Foarte interesați au fost studenții de la UCLA de organizarea și calitatea învățământului românesc, despre care consulul general, Eugen Chivu, a spus că oferă elite recunoscute în întreagă lume, iar ceea ce a mirat auditoriul a fost că învățământul românesc nu este nici pe departe atât de scump ca și cel din America. Cele mai multe intrebări au fost legate de specializările medicale, medicină și stomatologie.


România pe note muzicale, în Beverly Hills


O după amiază specială pentru promovarea României a fost la Beverly Hills Country Club, unde Consulatul General al României, prin bunăvoința Beverly Hills Country Club, care sprijină și susține financiar acest tip de acțiuni, a prezentat România turistică și muzicală. Soprana Daniela Podobea și pianista Luiza Maria Cloud au încântat auditoriul cu un recital de muzică clasică. A fost primul eveniment de acest tip organizat de Consulatul General al României și, conform declarațiilor consulului general, Eugen Chivu, a fost un adevărat succes și, bineînțeles, toate pliantele turistice s-au epuizat rapid.