"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare spre vremurile şi soroacele sfârşitului, spre ziua şi ceasul pe care-L ştie numai Tatăl, pentru a fi mai ușor de înțeles am folosit și folosesc acrostihul SEMNE: Seminţiile lui Israel + Erezii + Muntele Templului + Nenorociri + Esticii (Împăraţii Răsăritului). Când facem referire la Nenorociri, atenția se îndreaptă spre catastrofe ale naturii, dezastre.

Ziua de 13 Octombrie 2017 a trecut destul de ușor, nu pentru  că a fost zi de vineri și legată de numărul 13, ci a trecut cam neobservată ca fiind Ziua internațională dedicată analizei și planificarea unor măsuri de reducerea dezastrelor.

A fost începută în 1989, după o invitație din partea Adunării Generale a Națiunilor Unite ca și o zi de promovare a unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor. Planificată la 13 octombrie, ziua sărbătorește modul în care oamenii și comunitățile din întreaga lume raportează rezultate de încercare de a reduce expunerea la dezastre și conștientizează importanța măsurilor luate și riscurile cu care se confruntă.

Anul 2017 se caracterizează prin înregistrarea dezastrelor naturii și a dezastrelor  climatice severe pe fiecare continent a lumii: inundații în Asia de Sud, uragane, mari cutremure, focuri întinse în America de Nord, alunecări de teren în Africa, sunami în America Centrală.

Forțele distructive a trei uragane, incendiile din California și o serie de evenimente meteorologice puțin cunoscute pun anul 2017 ca fiind anul cu cele mai grave nenorociri și cele mai costisitoare dezastre din istoria recentă americană.

Centrul Național pentru Informații privind Mediul, un birou guvernamental care ține evidența dezastrelor, care agravează daune de peste 1 miliard de dolari, confirmă că au existat deja 15 dezastre grave în acest an.

            Dintre toate categoriile de dezastre, uraganele sunt cele mai costisitoare.

            Potrivit estimărilor furnizate de serviciile de investiții ale Moody’s, uraganul Maria a provocat distrugerea a 40 de miliarde de dolari, uraganul Irma provocând 56,5 miliarde de dolari, iar uraganul Harvey 73 miliarde de dolari. Dacă adăugați pierderi economice, totalurile se ridică la 70 de miliarde de dolari, respectiv 70,5 miliarde și 81,5 miliarde de dolari.

            În același timp, incendiile in California ar putea duce la o pierdere economică între 3 miliarde si 6 miliarde de dolari, potrivit estimărilor preliminare ale Risk Management Solutions (RMS), o companie care estimează riscul de dezastru.

Dezastrele anului 2017 s-au întins pe tot globul. Le vom lua cele care au produs cele mai multe pierderi umane și vom reveni și specific la America.

 

 

PLOI ABUNDENTE - FURTUNI

 

            -  Trecerea în anul 2017 (octombrie 2016 - martie 2017) ploile excesive și inundațiile din Zimbabwe au lăsat peste 246 de morți, mii de familii fără adăpost;

            - În perioada Ianuarie - Iulie 2017 inundațiile din China au curmat viața a peste 144 de vieți,  a forțat mutarea a peste 1 milion de oameni, a distrus 31 mii de case;

            - Tot în prima jumătate a anului 2017 inundațiile din Peru a curmat viața a peste 150 oameni și a afectat peste 1 milion de oameni;

            - Alunecările de teren din Afganistan și Pakistan a omorât peste 156 de oameni și a distrus peste 300 case;

            - Alunecările de teren din Republica Congo a omorât 174 de oameni;

            - La sfârșitul lunii mai 2017 ploile grele și vânturile puternice din Sri Lanka a omorât peste 250 oameni, a afectat alte peste 415 mii;

            - Alunecările de teren din Columbia, în aprilie, a omorât peste 300 de oameni;

            - Alunecările de teren din Sierra Leone, în august, a omorât peste 600 de oameni;

            - Inundațiile și alunecările de teren din India, Bangladeș și Nepal în vara anului 2017 a omorât peste 600 de persoane și a afectat peste 41 milioane de oameni.

            - 15-16 Octombrie furtuna Ofelia conform Grupului de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă britanic a fost estimat ca fiind cea mai puternică furtună care a lovit Irlanda în ultimii 50 de ani.

 

 

CUTREMURE

 

Cu toate descoperirile științei, până la ora actuală, deși se știu unde pot fi potențiale de erupere a cutremurelor NU SE POATE ESTIMA când vor avea loc. Cutremure mari sunt localizate în teritoriile Japoniei, Noua Zeelandă și în Cercul de foc al Pacificului (engleză The Pacific Ring of Fire), care este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi). Nu se știe când aceste cutremure vor ava loc, dar pot ave loc în orice moment.

Cutremurele de 7 - 8 grade mărime, în Mexic, Septembrie, a omorât peste 320 de oameni, a distrus mii de case și afaceri. Mexicul a fost mai bine pregătit pentru a alarma populația la izbucnirea cutremurului, decât ar fi fost pregătită SUA sau alte țări.

             

 

NENOROCIRI CE AU LOVIT STATELE UNITE ALE AMERICII

 

Ianuarie 2017: Devastare puternică a vântului a avut loc în sudul Californiei, lângă San Diego, urmată de 79 de tornade care s-au extins în mai multe state sudice. Aceasta a fost cea de-a treia tornadă care a avut loc, într-o perioadă scurtă (decembrie-februarie) între înregistrările făcute din 1950 încoace.

Februarie 2017: precipitațiile grele și persistente din California de Nord și zonele Centrale ale Americii au creat daune materiale și daune importante ale infrastructurii din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren și eroziunii. Efectele notabile includ deteriorarea gravă a deversorului de la barajul de la Oroville, care a provocat o evacuare de mai multe zile a 188,000 de locuitori în zonă. Precipitațiile excesive au cauzat, de asemenea, pagube de inundații în orașul San Jose, deoarece Coyote Creek și-a revărsat barajele și cartierele inundate, obligând 14,000 de locuitori să evacueze.

Martie 2017: înghețarea severă a culturilor de fructe afectate puternic în mai multe state sud-estice. Înghețurile din mijlocul lunii martie sunt neobișnuite din punct de vedere climatic în sud-est, cu toate că multe culturi au înflorit 3+ săptămâni mai devreme datorită temperaturilor neobișnuit de calde în săptămânile anterioare. Daunele au fost cele mai severe în Georgia și Carolina de Sud. Culturile cele mai afectate includ piersici, afine, căpșuni și mere.

Martie 2017: Peste 70 de tornado-uri au apărut în timpul unui focar extins în multe state centrale și sudice, provocând pagube importante. Au existat, de asemenea, pagube generatoare de vânt și grindină. Acesta a fost cel de-al doilea mare focar de tornadă care a avut loc la începutul anului 2017.

Mai 2017: O perioadă de precipitații abundente de până la 15 centimetri pe o regiune în mai multe state din Midwest a provocat nivele istorice de inundații de-a lungul a numeroase râuri. Inundațiile au fost cele mai severe în Missouri, Arkansas și în sudul Illinois. Au existat daune semnificative ale locuințelor, întreprinderilor, infrastructurii și agriculturii. 

Mai 2017: Furtuna de grindină și daunele provocate de vânt, care au afectat mai multe state, inclusiv CO, OK, TX, NM, MO. Impacturile cele mai costisitoare au fost în regiunea metropolitană Denver, unde grindina de tip baseball a cauzat cea mai costisitoare furtună de grindină din istoria Colorado, pierderile asigurate depășind 1,5 miliarde. Pierderile totale estimate: 2,2 miliarde de dolari;

Iunie 2017: Grindină severă și daune puternice la vânt care au afectat Nebraska, Illinois, Minneapolis și Iowa. Mai mult de 10 tornade au atins părțile din Iowa, pe lângă alte pagube produse de furtună. Costurile totale estimate: 1,2 miliarde de dolari;

Uraganele Harvey (august - septembrie), Irma (septembrie) și Maria (septembrie) de categoria 4 în SUA depășesc recordurile înregistrate anterior. Au produs, per total, peste 250 de morți.

Uraganul Harvey (august 2017), de categoria 4 a izbit puternic orașul Rockport, Texas provocând daune pe scară largă. Devastarea lui Harvey a fost cea mai pronunțată datorită regiunii mari a precipitațiilor extreme care au produs inundații istorice în Houston și zonele înconjurătoare. Mai mult de 30 de centimetri de precipitații au căzut peste 6,9 milioane de oameni, în timp ce 1,25 milioane au fost inundați cu apă la nivel de peste 45 de centimetri, iar peste 11,000 de oameni au fost inundați la peste 50 de centimetri. Calculul s-a făcut pe baza numărului total de precipitații pe 7 zile.

Uraganul Irma, (venit după Harvey la sfârșitul lunii august continuând în luna septembrie 2017,  de categoria 4 a ajuns să distrugă Cudjoe Key, Florida, după devastarea Insulelor Virgine Americane - St John și St Thomas - ca o furtună de categoria 5. Florida Keys au fost puternic afectate, deoarece 25% din clădiri au fost distruse, în timp ce 65% au fost afectate în mod semnificativ. Efectele puternice ale vântului și ale furtunilor au avut loc de-a lungul coastelor din Florida și Carolina de Sud. Irma a menținut un vânt maxim susținut de 185 km / h pentru 37 de ore, cel mai lung vânt înregistrat. Irma a fost, de asemenea, o furtună de categoria 5 mai lungă decât toate celelalte uragane din Atlantic, cu excepția lui Ivan în 2004.

Uraganul Maria, (în a doua parte a lunii septembrie 2017) ajuns la categoria 4 în zona de sud-est a insulei Puerto Rico, după ce a lovit insula Virgin St. Croix. Vânturile puternice ale Mariei au provocat o devastare pe scară largă a infrastructurii de transport, agricultură, comunicații și energie din Puerto Rico. Precipitații extreme de până la 100 centimetri au provocat inundații pe scară largă și alunecări de teren de-a lungul insulei. Uraganul Maria a fost unic prin cea mai rapidă intensificare, întărirea de la o mișcare tropicală până la o furtună de categoria 5 în 54 de ore.

Seceta extremă din primăvara-toamna anului 2017, a provocat nenorociri asupra agriculturii în Dakota de Nord, Dakota de Sud și Montana. Culturile de câmp, inclusiv grâul, au fost grav afectate, iar lipsa de hrană pentru bovine a forțat fermierii să vândă animalele. Această secetă a contribuit, de asemenea, la creșterea potențialului pentru incendii severe. Costurile totale estimate: 2,5 miliarde de dolari;

În  perioada de vara - toamna anului 2017, numeroase incendii în multe state din vest și nord-vest au ars peste 8,4 milioane de acri și mii de case. Scriu materialul în octombrie 2017 și deja, pentru acest an se depășește media anuală de 10 ani de 5,9 milioane de acri. Montana, în special, a fost afectată de incendii de peste 1 milion de hectare până acum. Oregon a fost afectat de incendii care nu au mai avut loc în istorie. Aceste condiții de incendiu sunt amplificate de seceta extremă care are loc în mai multe state.

            San Francisco și împrejurimi, numită Bay Area, pe data de 1 septembrie 2017, a înregistrat temperaturi foarte ridicate determinate de un val de căldură prevăzut să-și mențină aderența în regiune pentru mai mult timp, tensionând rețelele electrice, apărând temeri legate de incendii.

 

            Santa Rosa a înregistrat un record de 110 grade, cea mai fierbinte zi a anului până acum. De asemenea, a depășit recordul precedent de 1 105 grade din 1 septembrie 1950.

            La jumătatea lunii octombrie 2017, județul Sonoma incluzând orașul Santa Rosa a fost lovit de un incendiu catastrofal. 54,423 acri au ars (incluzând terenuri de vițe de vii pline cu struguri copți, copaci verzi, pomi încărcați cu roade, clădiri, etc.). Până la încheierea ediției numărul morților a ajuns la 42. Pe lângă aceștia, încă 68 sunt de negăsit.

            Sunt evenimente petrecute în anul 2107, până la jumătatea lunii octombrie. Sunt evenimente, care cu toată tehnica avansată nu au putut fi oprite de om. Ne ridicăm ochii în sus, de unde ne poate veni ajutorul: Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile si pământul. (Ps.121:2). An de an, populația este tot mai pregătită, ia în serios pericolele, și în mare parte fug din fața catastrofelor, dar prea puțini își întorc privirile și viața spre Creator. Va veni o vreme, în curând, când pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor (Luca 21:25).

Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37).