"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pe holul din clădirea unde își are loc sediul Vitallina Preventiv & Integrative Care, doctorița Rusalina Mincu, își tratează pacienții prin artă. Aici a fost deja expusă cea de-a doua expoziție fotografică a unor români din comunitate. În primăvară, timp de câteva luni, au fost expuse fotografiile artistice ale lui Cătălin Chirica. De curând i-au luat locul o serie de portrete ale artistului fotograf Adrian Gabriel Năstase, din Chicago. La vernisajul ce a avut loc weekendul trecut au participat mai mulți români din zonă.

După o pauză de cinci ani, îndrăgitul interpret de muzica populară, din Ardeal, Dinu Iancu Sălăjanul a revenit vara aceasta în comunitatea românească din Chicago. Prilejul l-a constituit ediția a VIII-a  a festivalului tradițional de vară,  organizat de biserica Sf. Împărați Constantin și Elena. Interpretul a fost însoțit de fiica lui, Ana și băiatul cel mic Luca.

În zilele de  31 August și 1 Septembrie românii din statele Michigan, Illinois, Indiana și Ohio, dar nu numai, sunt așteptați la festivalul românesc organizat în Clinton, Michigan, la mănăstirea românească Sfânta Treime din zonă. Cei prezenți vor putea admira frumoasele porți tradiționale din lemn aduse din Maramureș,  și-o bisericuță, tot din lemn, din aceeași zonă. Pe lângă artiștii locali din America vor participa și invitați din România.

Din corespondențele anterioare am aflat faptul că Mircea Eliade era un om mărinimos de felul lui, ajutând cu bani diferiți români aflați la nevoie, pe unii din ei fără să îi fi întâlnit vreodată,  decât prin intermediul corespondenței. Pe lângă faptul că era generos, Eliade era și un personaj foarte sensibil.

La fel ca și în anii precedenți Ziua Națională a Statelor Unite a fost celebrată în majoritatea orășelelor din jurul metropolei Chicago cu focuri de artificii, concerte și numeroase parade de stradă. Am participat și noi la unele dintre ele pentru a sărbători această zi.  

The International Voices Project 2019 a pus în scenă la institutul Cervantes din Chicago piesa Savianei Stănescu  “Imigranți cu abilitați extraordinare” (Aliens with extraordinary abilities) în care pentru prima dată, în America, rolul imigrantei Nadia a fost jucat de o actriță româncă. Evenimentul s-a bucurat de un public receptiv atât românesc cât și american.

Un grup de români din Chicago, în colaborare cu Declic România (organizație civică cu peste 500 de mii de membri) au decis să finanțeze realizarea videoclipului cu Mircea Bravo pentru a motiva lumea să iasă la vot și pentru a trezi conștiința civică, la alegerile europarlamentare din 26 mai.

La vremea când fusese înlăturat din învățământ, Eliade avea 15 cărţi publicate, îmbogățise fondul Bibliotecii Universității din Bucureşti. La vremea aceea îl frământa ideea înființării unui institut de studii orientale.

Pe 9 Aprilie la Chicago a avut loc o întâlnire, a unor lideri din comunitatea din Chicago, cu directorul biroului de legătură al Parlamentului European pe lângă Congresul SUA, domnul Antoine Ripoll și Ryan Meilak, consilier pentru diplomație publică și comunicare în cadrul aceluiași birou. Acestia au prezentat liderilor comunității românești, din zonă, elemente referitoare la importanța acestor alegeri europarlamentare pentru perspectivele de dezvoltare și consolidare ale Uniunii Europene și pentru relația transatlantică.

Zilele francofoniei s-au încheiat luna trecută la Chicago cu o minunată seară culturală românească.  Evenimentul, organizat de Authentic Society for Language and Romanian Culture în colaborare cu Consulatul General al României la Chicago, a făcut parte din seria evenimentelor culturale desfășurate în cadrul Aliantei Franceze din Chicago pe parcursul lunii martie.