"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cand copiii canta, ingerii asculta; cand copiii corului “Flori si Stele” canta, ingerii canta si ei, cum altfel am putea sa ne explicam sunetele ingeresti pe carele le auzim de fiecare data cand avem bucuria sa-i ascultam?


Sfarsitul lunii iunie, ne-a prilejuit intalnirea cu acesti foarte tineri si nespus de talentati mesageri ai cantecului crestin, si pentru mine a fost o adevarata bucurie si placere sa ii vad, sa ii ascult si sa ii cunosc. Le multumesc inca odata atat lor cat si d-nei Carmen Stoica, dirijoarea acestui cor, d-lui Rene Stoica, inginerul de sunet al corului si d-lui Gabriel Ciubotaru, managerul si impresarul corului, pentru amabilitatea cu care au raspuns invitatiei mele in realizarea acestui interviu.

 


Mara Circiu: Bine ati venit in Atlanta! Ne bucuram sa va avem in mijlocul nostru, care sunt primele voastre impresii de pe pamant american?


Carmen Stoica:
Bine v-am gasit, ne face placere sa fim in mijlocul romanilor din Atlanta, am sosit pe data de 21 iunie, 2010 in Atlanta si iata ca astazi, 5 iulie, 2010 ne pregatim sa plecam inspre Chicago; am avut parte de un sejur superb, plin de activitati, am vizitat cateva din atractiile cele mai importante ale Atlantei cum ar fi Muzeul Coca-Cola, Acvariul, CNN-ul. Pentru noi a fost minunat, pe langa minunatiile care ne-au incantat ochiul, am fost nespus de fericiti ca in perioda petrecuta aici prin concertele oferite comunitatii romanesti din Atlanta, am descoperit ca inima romanilor de aici a fost patrunsa de mesajul muzicii noastre, ca a vibrat alaturi de acordurile frumoase ale copiilor.


Mara Circiu: Cum a luat fiinta corul “Flori si Stele”?


Carmen Stoica:
Corul “Flori si Stele” a luat fiinta in anul 1976, la initiativa doamnei Otilia Manea, in cadrul Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a saptea Grant din Bucuresti. In perioda aceea, Biserica Grant era leaganul poeziei si al cantecului, tineretul era foarte implicat in viata artistica si culturala a bisericii, a fost o perioada foarte bogata din punct de vedere al creatiilor artistice: s-au scris poezii, s-au compus cantece…d-na Otilia, fosta absolventa a Conservatorului, a pus bazele acestui cor, eu activam in perioada aceea in cadrul corului de adulti. In anul 1986, d-na Otilia a emigrat in America si mi s-a propus sa preiau conducerea corului. Vreau sa va spun, ca la inceput am refuzat, ideea de a fi in fata lor, de a conduce un grup de copii, ma intimida pur si simplu, eram si foarte afectata de plecarea d-nei Manea, famiile noastre fiind foarte apropiate. Dar pentru ca dintotdeauna mi-am dorit sa fiu profesoara, in final am acceptat.


Mara Circiu: La unul dintre concertele oferite de corul “Flori si Stele”, d-na Manea a fost prezenta, cum a decurs intalnirea cu dansa?


Carmen Stoica:
A fost un moment foarte emotionant, d-na Manea, ca intemeietoare a acestui cor este o legenda vie pentru corul nostru, si copiii i-au facut o foarte frumoasa surpriza, oferindu-i un mic “dar” muzical. Fara d-na Manea si dedicatia dansei, prezenta corului aici in SUA nu ar fi fost posibila. Desi dansa locuieste in California, a venit special in Atlanta cu ocazia venirii noastre aici sa ne vada si in primul rand sa ne auda. Suntem bucurosi ca am putut continua traditia acestui cor ale carui baze au fost puse de dansa.


Mara Circiu: Cati membrii sunt in corul “Flori si stele”, care sunt varstele lor, exista o limita de varsta?


Carmen Stoica:
In prezent, corul “Flori si stele” numara 85 de copii, in turneul din SUA participa 47 de copii. Cel mai tanar membru al corului, Naomi Lazar are doar 9 ani; cel mai varstnic membru, Cristina Marzac are 25 de ani, dar la noi nu exista varsta de “pensionare”. Copiii canta atata timp cat vor ei, desi suntem un cor de amatori, nu suntem profesionisti, ci cantam doar de placere.


Mara Circiu: As dori acum sa ma adresez voua, membrilor acestui cor si sa-mi spuneti cum este sa fii membrul acestui cor?


Daniela Cojocaru:
Orice copil care ajunge sa fie membru al acestui cor este foarte fericit! Desi s-a mai spus acest lucru, noi suntem ca o familie, de exemplu suntem aici pentru trei saptamani, noi ne certam, noi ne impacam, noi ne iubim, ne jucam, cantam…suntem ca intr-o familie!


Mara Circiu: Sunteti pentru prima data in America? Cu ce amintiri plecati de aici?


Cristina Marzac:
A fost o experienta unica, mai ales caldura cu care am fost intampinati, ne-am simtit extraordinar, noi am mai fost si in alte tari, dar aici ne-am simtit intr-adevar cel mai bine.


Mara Circiu: Care au fost cele mai emotionante momente petrecute de voi in cadrul corului “Flori si stele”?


Gabriela Cojocaru:
Noi cantam cu aceasi placere si pe scena, la un azil de batrani, intr-un orfelinat sau intr-un centru de detentie, cantam oriunde suntem solicitati, dar pentru mine cel mai emotionant a fost cand am cantat pentru bunicul Mihaelei, una dintre colegele noastre cu aniversarea dansului de 100 de ani, emotia dansului mi s-a transmis si mie si la sfarsitul programului eram cu totii cu lacrimi in ochi.


Mara Circiu: Care sunt planurile de viitor ale corului “Flori si stele”?


Rene Stoica:
Eu nu mi-am facut nicodata planuri, “planurile” m-au gasit pe mine…asteptam vacanta care va incepe odata cu plecarea noastra de aici si va dura pana la inceperea scolii in 15 septembrie. Avem in plan mai multe concerte ptr stagiunea 2010-2011 si speram ca luna martie a anului 2011 sa ne gaseasca in Vatican, am primit o invitatie de a participa la un concert sustinut de copii din intreaga lume si speram sa o putem onora. Insusi faptul ca noi suntem aici este o minune care se datoreaza in mare parte spiritului tenace si intreprinzator al impresarului si managerului nostru, Gabriel Ciubotaru, pentru el nu exista probleme, ci doar solutii, are mereu pregatit planul B si la nevoie, planul C!


Mara Circiu: Vizita membrilor corului “Flori si stele” nu ar fi fost posibila fara implicarea directa a catorva persone inimoase din Atlanta
. Cine sunt cei care v-au fost alaturi in aceasta vizita?


Carmen Stoica:
Le multumim pe aceasta cale tuturor celor ce ne-au sprijinit in turneu nostru din Atlanta, cu multumiri speciale pentru Angela si Voinea Dan, Mihaela si Gabriel Dan, Mariana Manaila-“tanti” cum au numit-o copiii care zilnic ne-a rasfatat cu placinta, saratele si porumb fiert, John Tampa-prietenul nostru de suflet, pastorul Teodor Luca si toti credinciosii ce ne-au invitat la biserica Philadelphia Romanian Church din Lawrenceville si unde am avut bucuria de a fi invitati de doua ori in aceast turneu; pastorul Cosmin Avram si congregatia Bisericii Elim din Lawrenceville pe case dansul o reprezinta si unde am fost invitati de-asemenea sa sustinem un concert, pastorul Cristian Chiriac si membrii bisericii Adventiste din Buford, tuturor celor care ne-au fost alaturi si ne-au incurajat pe perioda vizitei noastre. Toata dragostea noastra pentru oamenii minunati care i-am intalnit aici, care ne-au pus la dispozitie tot ce aveam nevoie si le dorim sa ramana la fel de generosi si in continuare.


Mara Circiu: Va multumesc pentru timpul acordat, si va felicit pentru toate realizarile voastre pana in prezent, va doresc mult succes in continuare si sper sa avem ocazia sa va revedem cat de curand.


Frumosi, talentati, foarte naturali, mereu cu zambetul pe buze, copiii de la corul “Flori si stele”, ne-au incantat prin prezenta lor, prin muzica frumoasa ce ne-au oferit-o, ne-au intarit convingerea ca suntem cu totii copiii lui Dumnezeu si muzica este limbajul universal si modul cel mai sincer si frumos de a-L lauda si pastra in inima si viata noastra. Pentru toti cei ce doresc sa asculte inregistrarile corului “Flori si stele”, va rugam sa accesati website-ul www.florisistele.com