"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pasiune, hobby, arta, meserie, joaca, inspiratie? Aparatele foto, in special cele digitale si risipa de fotografii facilitate, au nascut in multi dintre noi dorinta de a fi macar ocazional FOTOGRAFI. Suntem mereu cu aparatul foto la indemana si cand acesta nu ne este prin preajma, apelam fara rezerve la telefonul mobil care mai intotdeauna are printre aplicatii si un aparat foto…Ce fotografiem? De toate! Oameni, locuri, amintiri…de la cele mai simple sau banale, pana la cele mai sofisticate sau grandioase. E ca si cum vrem sa imortalizam pentru totdeauna VIATA! E posibil? Putem cuprinde intr-un cadru fotografic de dimensiuni modeste momentul, clipa, sentimentul? Poate ca da…depinde de inclinatia artistica, inspiratia momentului si talentul fiecaruia dintre noi.


Sunt de fiecare data surprinsa cand ma uit la pozele mele de vacanta, sunt de obicei foarte multe, de ordinul sutelor si intr-o ocazie fericita in insulele Bahamas au ajuns la astronomica cifra de 1000!! E drept ca de la poza 900 incolo doream doar sa stabilesc un nou record personal in materie. Nu am pretentia ca sunt fotografa profesionista si nici ca de fiecare data cand fac o poza, se naste o capodopera, dar imi place sa fac poze, sa transform clipa intr-o amintire pe care sa o regasesc cu drag oricand!


Una dintre superstitiile indienilor nativi din America era ca fotografia le fura sufletul, refuzau sa faca poze pentru ca erau convinsi ca in fiecare poza le ramane o bucata de suflet…le dau dreptate in masura in care fotografia stie sa surprinda particica de suflet expusa si apoi redata hartiei fotografice, obiectiv greu de atins de cei mai multi dintre noi.


Personal, imi plac pozele cu flori si copii, le gasesc cele mai frumoase si totodata cele mai naturale. Florile, ce au o existenta atat de efemera, aflandu-se la apogeul frumusetii lor pentru un timp asa de scurt, transmit parca ceva din secretul divin al frumusetii, un ceva greu de definit in cuvinte, dar care prinde contur prin imaginea redata. Copiii sunt subiectele mele favorite, si ador sa-i surprind in ipostazele lor cele mai inocente si candide; ceva minunat si de-a dreptul magic se intampla cand nici macar nu stiu ca sunt in fata camerei de fotografiat! Si apoi, asemeni florilor, perioada aceasta nevinovata a copilariei trece asa de repede!


Internetul e un mediu foarte generos si nenumarate website-uri care inmagazineaza fotografii constitue atat un mod de delectare, cat si sursa de inspiratie. Pozele spun o poveste, trebuie doar sa deschidem ochii, sa o cautam si sa o descoperim.


In secolul nostru in care comunicarea e cateodata limitata din lipsa de timp, fotografiile tin de multe ori locul unor adevarate conversatii. Primim si trimitem fotografii de la evenimente speciale: nunti, botezuri, vacante, zile de nastere, aniversari, concerte sau plimbari prin parc in week-end. Participam activ in viata celor dragi chiar fara a fi acolo doar admirand o poza…realizam adevarate calatorii imaginare si trasee turistice urmarind imaginile din fotografii.


Fotografiile sunt crampeie de viata, amintiri ale clipelor frumoase sau peisajelor ce ne-au incantat, ale fiintelor dragi din viata noastra. Fie alb-negru, sepia sau color, fotografiile trezesc in noi atatea emotii: bucurie, tristete, nostalgie, dor…sunt clepsidre ce masoara trecerea noastra pe acest pamant, sunt aduceri aminte, joc de umbre si lumini, lacrimi, zambete, bucurii sau cateodata, regrete…cine nu poposeste macar din cand in cand pe marginea unui album fotografic, si fara sa vrea face o calatorie in timp si spatiu?


Va doresc sa gasiti mereu subiecte frumoase si interesante, crampeie de viata si suflet, memento ale vremelnicei noastre treceri prin aceasta lume, sa le impartiti cu cei dragi, si nu uitati sa…zambiti, va rog!