"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Dupa un drum lung si obositor, iata-ne din nou acasa. Pentru mine acasa este locul unde m-am nascut si am copilarit, locul unde am mers pentru prima data la scoala, locul unde am pasit cu emotie intr-o biserica, locul unde s-au adunat atatea amintiri, locul unde a ramas o parte din inima mea. Fiecare straduta, fiecare cladire, parc, sau adresa imi spune ceva. Si nici nu cred ca s-ar putea sa fie altfel dupa anii in care iti cunosti orasul si ajungi sa-l indragesti, apoi sa fii mandra de el si sa nu mai poti sa-l uiti. Acasa reprezinta pentru mine orasul Cluj-Napoca, pe drept cuvant candva denumit "orasul-comoara''.


Un oras care a ajuns la venerabila varsta de doua milenii de ani si totusi reuseste sa-si pastreze tineretea, farmecul, zambetul, o inima calda si un suflet deschis oricui ar vrea sa locuiasca in el sau doar sa-l viziteze....


Tineretea data de glasurile voiase ale copilor, de pasii apasati ai studentilor, de tensiunea din salile bibliotecilor sau de emotiile de pe culoarele universitatilor, inspira si dainuie, Cluj-ul a fost si va ramane un oras si un centru Universitar.


Farmecul este dat de strazi marunte sau de alei moderne mai largi, fiecare strajuite de o parte si de alta de constructii a caror arhitectura deosebita te ademenesc sa te apropii, sa faci cunostinta cu ele si sa te poarte cu gandul la veacurile trecute.


Ce are orasul meu special si valoros? Multe...oamenii care locuiesc aici, cladiri care-ti vorbesc de istorie, biserici in care pasesti cu evlavie de teama sa nu strici somnul celor care odihnesc sub lespedele lor, palate a caror porti deschise te invita sa le treci pragul, sau atunci cand esti obosit parcuri primitoare, pline de verdeata, liniste si flori.


Nicolae Manolescu spunea ca ''Clujul trebuia batut cu pasul, vazut cu ochiul”; permiteti-mi, asadar, sa fiu astazi gazda voastra si ghidul vostru prin acest oras.


Cluj-Napoca este o asezare ce dateaza inca din epoca daco-romana, situata in lunca Somesului Mic si a Nadasului, la atitudini cuprinse intre 320 si 500 m, ocupand o suprafata de 179,52 km patrati . In sud domina culmea Feleacului care face trecerea de la zona muntoasa la cea deluroasa, iar in vest orizontul este inchis de culmile Muntilor Gilaului. Bogat in cladiri si edificii religioase, cu statui si monumente care atrag privirile, cu muzee care invita turistii sa le treaca pragul, Cluj-Napoca ramane un important centru cultural-istoric cat si un atractiv centru turistic.


Cluj Napoca este al doilea centru universitar din Romania, cu universitati si centre de cercetare cunoscute in toata lumea. Prima universitate din Romania si una din primele universitati din Europa s-a infintat la Cluj in anul 1581 sub patronatul iezuitilor, functionand aici trei facultati: teologica, filozofica si juridica. Universitatea ""Babes-Bolyai'' este cea mai mare universitate din tara. Alaturi de ea se mai afla Universitatea Tehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie'' Iuliu Hatieganu", Academia de Muzica ''Gheorghe Dima'', Universitatea de Arta si Design, numeroase universitati private precum si centre de cercetare. Cluj–Napoca este un oras cosmopolit si multicultural, dovada cei peste o suta de mii de studenti veniti din toate colturile tarii sau de pe alte meleaguri.


Biblioteca Centrală Universitară ''Lucian Blaga'', care a luat fiinta in anul 1872, este una dintre cele mai vechi şi mai importante biblioteci universitare din România, cu colecţii valoroase, cuprinzând incunabule medievale şi numeroase rarităţi bibliofile, ajungand in anul 2000 la peste 3,000,000 de volume.


Gradina Botanica, fondată în 1920 de prof. Alexandru Borza, cuprinde trei sere care adapostesc plante din diverse zone ale lumii, o Gradina Japoneza si alte minunatii ale naturii.


Orasul se poate mandri cu nenumarate obiective turistice, dintre care amintesc doar cateva: Muzeul Etnografic, Muzeul Satului in cadrul caruia atmostfera de pace si ruga a satului transilvanean este pastrata de trei biserici din lemn, stramutate din localitatile Cizer, Chirales si Petrindu Mare, Muzeul de Mineralogie si Paleontologie, Muzeul Farmaceutic si Muzeul Zoologic.


Atmosfera de oras medieval este pastrata in centrul orasului de portiuni din vechiul zid de aparare al cetatii: bastionul croitorilor, turnul pompierilor si turnul fostei inchisori, marturii mute ale vremurilor de glorie apuse. Trecem apoi prin P-ta Unirii pe langa Palatul Bánffy, un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII, construit între 1774 şi 1785 de către contele Banffy, considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stilul baroc din Transilvania. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy şi statui ale unor personaje din mitologia romană: Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva şi Hercule. Începând cu 1951, palatul adăposteşte Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca cu al său valoros patrimoniu de pictură, grafică şi artă decorativă ce reuneşte opere ale artiştilor consacraţi Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciure, Theodor Pallady, Camil Ressu, ş.a. Urmand traseul pe Bul. Eroilor, trecand pe langa biserica „Schimbarea la fata”-cladire ce apartine cultului greco-catolic, ajungem in piata Avram Iancu. Aici, oglindindu-se parca una intr-alta, se afla Teatrul National- Opera Romana si Catedrala Ortodoxa.


Catedrala Ortodoxă din Cluj, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Din Piata Avram Iancu aruncam o privire asupra Palatului de Justiţie din Cluj, construit în perioada 1898-1902 în stil eclectic, ne intoarcem apoi, trecand pe langa Palatul Prefecturii -cladire ridicata in 1910- spre centrul orasului si ajungem in P-ta Unirii la Biserica romano-catolica Sf. Mihail--ridicata intre anii 1348-1487 in stil gotic.


In piata centrala a Clujului se afla statuia lui Matei Corvin dezvelită în anul 1902 devenita unul din simbolurile orasului. Cine oare nu si-a dat, macar o data, intalnire la ''Coada calului"? Si cati dintre noi nu ne-am asezat pe o banca din parculet ca sa admiram frumusetea cladirilor, a locurilor si a trecatorilor? Sau, copii fiind, de cate ori nu ne-am oprit in parc sa hranim porumbeii, si sa credem chiar si pentru un minut ca ne aflam undeva departe, intr-un oras din Italia? Tot aici ne intampina Statuia Lupa Capitolina din Cluj, o copie a Lupei Capitolina din Roma, simbol al legăturii de latinitate între Italia şi România. O alta statuie des vizitata este aceea a Sfântului Gheorghe (omorând balaurul) care este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga.


Ne indreptam acum pasii spre un alt centru turistic: Casa Matia, una dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist. În această casă s-a născut, la 23 februarie 1440, Matia Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara. Ulterior, Matia Corvin a devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Parcul Central, denumit si ''Parcul Simion Barnutiu'' cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele locuri de recreaţie din Cluj-Napoca, fiind situat pe malul râului Someşul Mic.


Daca cineva nu a reusit sa vada "Clujul de sus'' adica sa aiba o priveliste a orasului de pe culmea Feleacului, atunci poate se incumeta sa urce scarile spre Cetatuia. Cetatuia este o fortificatie construita in periada Habsburgica, intre anii 1715 si 1735 , cu ziduri sub forma de stea, o reduta, un turn si inconjurata de bastioane, a fost ridicata cu scopul principal de a asigura controlul asupra orasului. Efortul calatorului va fi cu siguranta rasplatit prin imaginea care i se va intinde la picioare: Clujul in toata frumusetea si splendoarea lui!!


Obosit de drumetie dar cu sufletul plin si zambetul pe fete, sa ne indreptam pasii spre unul din numeroasele hoteluri sau restaurante cu specific traditional sau cu arome provenite din alte tari, spre o cafenea sau o terasa " la strada" unde poti servi o cafea fierbinte sau un suc racoritor alaturi de un pahar "de vorba" si in mijlocul trecatorilor nepasatori. Cine doreste poate sa viziteze cele doua elegante si moderne mall-uri pe care orasul le are, Polus Mall si Iulius Mall. Veti gasi aici magazine mari si mici, jocuri de lumini si culori, fantani arteziene divers colorate si bineinteles un loc de joaca pentru cei mici.


Ar fi multe de spus despre istoricul si modernul oras situat la poale de Feleac, dar scopul meu este de a lasa loc fiecaruia dintre voi sa descopere farmecul si frumuseteta acestui oras pe cont propriu. In speranta ca am reusit sa va captivez atentia, sa va starnesc curiozitatea si sa va aduc pentru o secunda o zbatere de traire romaneasca, va invit sa pasiti in acest oras prin una din portile sale larg deschise calatorilor!