"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Nu ma astept niciodata la un lucru perfect de la un om imperfect.” ~  Alexandru Hamilton 

 

Il cunoastem cu totii de pe bancnota de 10 dolari…care reda fidel portretul unuia dintre parintii Americii, Alexandru Hamilton.  Astazi as vrea sa va introduc succinct in viata unui mare om de stat, politician eminent si economist de exceptie caruia America si noi toti ii datoram atat de mult!

Primii ani il pregatesc pe Hamilton pentru lupta continua care o va purta intreaga sa viata sa se afirme si totodata sa se ridice deasupra conditiilor vitrege din care provine.  Hamilton s-a nascut pe insula Nevis, in Indiile de Vest Britanice, la 11 ianuarie 1755 sau 1757 (diferite acte si Hamilton insusi indica date diferite). Parintii lui Hamilton au fost Rachel Fawcett Lavien, care era de origine britanica si franceza, si James Hamilton, un comerciant scotian.  In momentul nasterii lui Hamilton, Rachel era inca casatorita cu John Lavien, un comerciant mult mai in varsta, cu care fusese obligata de catre parintii sai sa se casatoreasca inca de pe vremea cand era adolescenta. Impreuna au avut un fiu, Peter… Lavien a fost un sot abuziv si a cheltuit aproape toti banii pe care Rachel i-a mostenit la moartea tatalui sau in 1745.  In timpul relatiei lor tumultuoase, prin legea daneza, si datorita cererii lui Lavien, Rachel a fost inchisa pentru cateva luni pentru adulter.  Proaspat eliberata si determinata sa gaseasca fericirea in alta parte, Rachel isi abandoneaza sotul si fiul si se muta in insula St. Kitts…acolo il intalneste pe comerciantul scotian James Hamilton, si impreuana au doi fii, James si Alexandru Hamilton. James, tatal nu se dovedeste a fi partenerul ideal pentru Rachel; o abandoneaza si pe ea si pe cei doi copii si viata celor trei ii obliga la multe sacrificii. Obligat din lipsa suportului material al tatalui sa participe la intretinerea lor si decis sa-si croiasca un drum in viata, tanarul Alexandru Hamilton se angajeaza la frageda varsta de 11 ani la un comerciant din St. Croix. Spre norocul sau, talentul sau pentru cifre si mintea sa agera il determina pe acest comerciant sa-l trimita la studii in New York.

In 1773, la doar 16 ani, Hamilton soseste la New York, unde se inscrie la King’s College (mai tarziu redenumit Universitatea Columbia). In ciuda recunostintei sale fata de patronii sai generosi, Hamilton se simte din ce in ce mai atras de scena politica, si in 1774 scrie primul sau articol politic aparand cauza revolutionarilor americani impotriva intereselor loialistilor pro-britanici.

Anul 1777 il gaseste in plin razboi de independenta dedicat trup si suflet razboiului de independenta si tuturor celor care doreau eliberarea de sub regimul taxelor britanice; eroismul si inteligenta sa il fac remarcat de insusi George Washington, care-l numeste secretarul sau si ii incredinteaza redactarea unor importante rapoarte si scrisori oficiale.  Este inceputul unei frumoase prietenii care va dura o viata…baiatul fara tata si parintele fara copii au fost unul pentru celalalt un sprijin si un suport moral.  Washington a stiut sa tempereze si sa canalizeze ca nimeni altul resursele tanarului Hamilton. El este cel care ii incredinteaza cea mai importanta functie a sa, Secretar de Trezorerie. Razboiul de independenta a saracit tanarul stat independent american, Hamilton, arhitectul sistemului financiar american a vazut in datoria nationala care dupa razboi ajunsese la sume uriase pentru vremea respectiva, un instrument financiar care este folosit si astazi!  Hamilton a creat sistemul de obligatiuni de stat, schimbul de actiuni, a inlocuit monedele britanice cu dolarul, insasi activitatea febrila de la Wall Street din zilele noastre ii datoreaza inceputul.

Fondatorul Partidului Federalist, al ziarului The New York Post si al Garzii de Coasta, Hamilton nu a fost printre cei ce a contribuit la elaborarea Constitutiei, dar a fost unul dintre cei mai ferventi suporteri in ratificarea acesteia.  Casatoria cu Elizabeth Schuyler i-a deschis multe oportunitati, si datorita numelui ilustru al sotiei, Hamilton a inceput sa frecventeze cele mai faimoase case din New York…impreuna au avut opt copii si Elizabeth s-a implicat in multe, multe actiuni caritabile printre care si infiintarea primului orfelinat privat din New York.

Daca a fost primul care a pus bazele unui sistem financiar care da roade si in zilele noastre, numele lui Hamilton se leaga de primele legaturi extraconjugale de la Casa Alba…timp de un an de zile a fost amantul unei femei maritate, Maria Reynolds…ceea ce poate a inceput ca o poveste ilicita de dragoste a sfarsit in santaj, se pare ca sotul Mariei, James Reynolds stia de legatura lor, mai mult o facilita! Ca sa cumpere tacerea sotului, Hamilton a cedat santajului si i-a dat periodic anumite sume de bani… dar asa cum se intampla cu orice santaj, indiferent de  suma, presiunile nu inceteaza… amenintat cu dezvaluirea acestei relatii, si hotarat sa inlature orice suspiciune ca ar fi folosit fonduri din trezorerie ce nu-i apartineau, Hamilton dezvaluieste totul publicului si sotiei sale…desi initial il paraseste, Elizabeth revine in viata sotului sau si vor continua sa traiasca impreuna pana la moartea lui Hamilton, tragic si prematur ucis intr-un duel de catre Aaron Burr… avea aproape 50 de ani, ar fi avut inca atatea sa realizeze!

M-am oprit asupra legendarului Hamilton din mai multe motive, asemeni nouă era inainte de toate un emigrant!  Geniul sau a fost ca a reusit sa se ridice dintr-o saracie lucie si sa ajunga sa obtina stima primului presedinte al Statelor Unite, George Washington!  A fost un geniu dar a fost si un om, cu slabiciuni, cu dorinte, cu vise dar mai presus de toate cu o viziune asupra Americii care ar trebui sa ne inspire si astazi la peste doua sute de ani de la moartea sa!  Cei ce nu respecta greselile istoriei, sunt obligati sa le repete!  Sa luam aminte si sa invatam ceva din tumultoasa viata a celui ce a fost Alexandru Hamilton!