"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“A cunoaște. A iubi. / Încă-odată, iar și iară, / a cunoaște-nseamnă iarnă, / a iubi e primăvară.” ~ Lucian Blaga

Primăvara plutește în aer…o simți precum simți dragostea și bucuria de a trăi! Primăvara, fie că avem totul sau nimic, începem să credem din nou în minuni, în renaștere, în noi începuturi. Începuturi nu doar pentru natură, ci și pentru noi, bieți muritori care simțim cum seva cea crudă și mugurul de floare ne înviorează apetitul de a trăi...Simți că vine primăvara și niciunde nu e așteptată cu mai multă bucurie decât în minunata noastră Atlanta! Românii ce locuiesc în zona Atlantei știu mai bine ca oricine că primăvara vine năvalnică în strai de sărbătoare și își face anunțată prezența prin cele două tradiționale evenimente ale românilor din zonă: Festivalul de Primăvară al bisericii românești Sf. Maria din Dacula și Hramul Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn.

Ambele evenimente au fost un prilej de întâlnire și bucurie pentru toți românii ce trăiesc pe pământ american. Primul eveniment a debutat duminică, 15 mai, 2016 prin Sfânta Liturghie săvârșită de Părintele Nicolae Clempuș în cadrul bisericii Sf. Maria din Dacula. Părintele Nicolae Clempuș ne-a reamintit tuturor că avem nevoie de hrană atât trupească cât și spirituală, și doar prin dragoste față de Dumnezeu și cele sfinte vom reuși să parcurgem drumul plin de încercări al vieții. Duminica a continuat prin tradiționalul picnic din care nu au lipsit delicioasele bucate românești pregătite cu dragoste și mult talent de gospodinele din parohia noastră. Mititei, sarmale, frigărui, langosi, si plăcinte, stropite din plin cu vin și voie-bună au deschis apetitul și pofta de voie bună pentru toți cei prezenți. Picnicul a fost încununat de un frumos spectacol artistic în care au evoluat pe rând, cu mult talent și dăruire o multime de artiști, atat locali cât și invitați speciali din România. Ne-am bucurat să-i avem alaturi de noi pe invitații noștri speciali din România, solistul de muzică populară Ciprian Pop din Banat, si solistul de muzică populară Gabriel Dumitru din Oltenia, formația de dans “Bucovina”, tinerii dansatori ai formației “Ghiocelul” îndrumați cu mult entuziasm de Marian State, și surpriza festivalului, trupa de dans a copiilor din biserica noastra "Miorița”, îndrumați cu daruire de parintele Nicolae și, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, îndragitul artist local, Danuț Buțurcă.

 

 


Al doilea eveniment al acestei frumoase primăveri, Hramul Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn s-a desfășurat într-o atmostferă festivă în zilele de 21-22 Mai, 2016. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru participare nu doar în zilele de sărbătoare ci și în timpul anului la slujbele duminicale, pentru efortul fiecăruia la reușita și succesul acestui eveniment.


De-a lungul a celor două zile, cei prezenți au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos și variat program artistic, și aș dori să-i menționez pe cei care au contrubuit la reușita acestui program artistic de înaltă ținută: invitații speciali Ciprian Pop și Gabriel Dumitru, Sorin Obreja si Nicolay Violletta, formațiile de dans “Bucovina”, “Ghiocelul”, "Miorita”, și solistul nostru de muzică ușoară Dănuț Buturcă. Savuroasele m
âncăruri tradiționale românești, prăjiturile alese și veselia au fost prezente din plin și pe gustul tuturor celor prezenți. Într-o lume mereu ocupată, trepidând de griji și probleme, noi, o mână de români aruncați de soartă tocmai în îndepărtata America, avem curajul să ne păstrăm tradițiile, limba, portul și împărțim cu dărnicie din darurile românești celor ce ne trec pragul! Ne bucură faptul că am reușit să sărbătorim și anul acesta împreună o primavara frumoasă, românească în cuget, faptă și simțire, care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toți cei a căror inimi, deși departe de casă, încă mai bat românește!


Vă doresc o primavară plină de soare și bucurii, și nu uitati,
“Unde înfloresc florile, există și speranța!”