"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Construirea unui sector privat şi crearea de bunăstare socială în acelaşi timp

Obie Luschin Moore s-a născut la 3 decembrie 1954, în Austin, Texas. A absolvit Universitatea din Oklahoma (licenţe în Afaceri, 1978 și Drept, 1980). Domnul Moore este un lider reputat în tranzacţii de capital privat şi în domeniul energiei globale.

Domnul Moore a fost membru al barourilor de avocatură din Anglia, Țara Galilor și din Bucureşti, România (2008). A înfiinţat compania OLM Advisors LLC, o firmă de consultanță multidisciplinară cu sediul la Geneva, specializată pe investiții transfrontaliere europene și transatlantice, inclusiv investiții de capital privat, administrare de proprietăţi private, probleme legate de tranzacţii energetice şi imobiliare, infracţiuni de serviciu, precum şi de asistenţă americană în relaţiile cu Europa, legată de statul de drept şi protecţia drepturilor omului (septembrie 2016). Ca cetățean american rezident în Europa în ultimii 20 de ani, domnul Moore a finalizat tranzacții inovatoare atât în ​​economiile de tranziție în curs de dezvoltare din Europa Centrală și de Sud-Est, din Asia Centrală, cât și în centrele financiare structurate din Londra, Geneva, Frankfurt și Viena.

Domnul Moore este în prezent avocat, membru al barourilor din Washington, DC şi Oklahoma. Specializat în finanțe și drept în Statele Unite, el a practicat dreptul internațional privat în marile firme de avocatură, precum Global Energy Group, parte a firmei de avocatură policentrică globală Dentons, în prezent cea mai mare firmă de profil din lume. De asemenea, el a lansat și a gestionat binecunoscutul Romania American Enterprise Fund, sponsorizat de guvernul SUA, primul mare fond de capital privat din România.

În contextul extinderii şi armonizării legislaţiei Uniunii Europene, domnul Moore este un avocat binecunoscut la Bruxelles și în alte capitale europene, pentru investitori majori în noile state membre ale UE. Este conferenţiar și consilier frecvent pentru dezvoltarea industriei neconvenționale europene a gazelor din Europa și Asia Centrală. În prezent, este membru al consiliilor de administrație ale grupurilor de politici publice și ale companiilor din sectorul privat și membru activ al Consiliului de administrație al Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un lider al institutelor de cercetare în domeniul politicilor publice globale, cu sediul în Washington, DC.

L-am cunoscut pe Obie în 1992 la Bucureşti, pe când coordona programele de implementare legate de asistența juridică și statul de drept în România și am lucrat împreună la mai multe proiecte juridice. Ne-am reîntâlnit pe 27 octombrie 2003 la Universitatea George Washington din Washington, DC, când am participat amândoi la o întâlnire cu fostul președinte român Ion Iliescu și cu fostul consilier de securitate națională al președintelui Jimmy Carter, domnul Zbigniew Brzezinski.

Pe 3 octombrie 2019, Obie Moore a participat la Gala ALIANȚA, în Washington, DC, la hotelul Conrad. https://alianta.org/

Cu acea ocazie, Obie mi-a acordat un interviu în exclusivitate.

 

  1. Domnule Obie Moore, sunteți un mare prieten al României și ați lucrat în România mulți ani. Relataţi-ne, vă rugăm, pe scurt, despre activitățile dvs. pentru cititorii publicaţiei noastre.

Ei bine, am fost unul dintre primii americani care au sosit în România, ca observator la primele alegeri libere și corecte din ţară, în 1990. Am acceptat apoi un serviciu de consultanță la USAID, legat de dezvoltarea securităţii naționale. În 1992, mutându-mă la București, am înființat un program privitor la statul de drept care a devenit cunoscut sub numele de „Vocea civică”, privitor la dezvoltarea societății civile, la educație civică şi la avocatura politică.

  1. Proiectul CEELI [Inițiativa de Drept din Europa Centrală şi de Est]. https://ceeliinstitute.org/

Da, am lucrat îndeaproape şi cu proiectul ABA-CEELI [American Bar Association-CEELI], care a fost un proiect similar. Au fost, într-adevăr, vremuri minunate! Schimbam idei, călătoream prin țară, organizam seminarii cu lideri români. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam! Dar apoi, știți, au început să apară şi investitorii. Iar eu, fiind avocat de drept comercial privat, solicitarea pentru serviciile mele m-a determinat să lansez și să administrez, ca șef de filială de țară în România, primul fond de capital privat, Romanian American Enterprise Fund, finanţat cu cincizeci de milioane de dolari de către guvernul SUA. Noi încercam să construim un sector privat pentru a obține randamente comerciale, creând totodată şi bunăstare socială în același timp. A fost o muncă și o iniţiativă fabuloasă. Mi-a plăcut extrem de mult! Mai târziu, firme mari de avocatură, precum Salans, care acum a devenit Dentons, au venit la București şi mi-au făcut o ofertă de parteneriat, ca să le lansez reprezentanţa lor de la București. Am făcut asta în 1997. Am înfiinţat acea firmă, care a devenit cea mai mare firmă de drept internaţional din București. Iar apoi, după doisprezece ani, m-am mutat la Geneva, în Elveția. M-am dus să lucrez pentru unul dintre clienții mei. Am locuit acolo cinci ani făcând activități legate de investiții, fiind în acelaşi timp şi un avocat pentru statul de drept din România, pentru stabilitatea şi dezvoltarea drepturilor omului, care au fost întotdeauna primele mele proiecte în România. După cinci ani de locuit în Geneva am decis să mă mut şi să lucrez în Washington, DC, de unde pornisem, de fapt. Fiicele mele nu fuseseră şi nici nu trăiseră vreodată în Statele Unite. Ele şi-au început şi au absolvit liceul aici, ca cetăţene românce. Aşa că acum mă bazez pe activitatea mea de avocat în Washington, deşi încă mă mai concentrez şi pe România, Ucraina şi alte ţări cu economii de tranziție. Deci, au fost timpuri frumoase pentru mine. Mi-a plăcut foarte mult această activitate, care, realmente, în ultimii treizeci de ani a fost petrecută în România în cea mai mare parte.

  1. A fost, într-adevăr, o provocare.

Da.

  1. Cum vedeți relația româno-americană în acest moment special din istorie?

O văd într-o perioadă specială, cea mai unică din câte există, pentru că acum este această combinație de aliniere a intereselor, aș spune. Din această cauză România este o țară atât de importantă. În securitatea globală, întrucât se referă în special la marea liberă, care este Marea Neagră, România este incredibil de importantă. Și ceea ce am susținut este că nu există nici un semn de întrebare privitor la loialitatea României față de securitatea militară. Dar, ca urmare, Statele Unite continuă să facă mai mult, şi cred că trebuie să facă mai mult, pentru a aduce, cantitativ şi calitativ, investițiile americane direct în România. Se întâmplă multe în sectorul tehnologiei informației, cu securitatea cibernetică. Românii sunt atât de dotați în acest domeniu, tehnologia. Dar aș dori să văd şi o dezvoltare în industriile tradiţionale, în rafinăriile de petrol, în fabrici și alte industrii tradiționale. Așadar, este o perioadă foarte bună și cred că românii oferă un bun exemplu altor țări din regiune. Au existat unele reculuri în Ungaria, Polonia şi chiar în Bulgaria. Iar românii au șansa de a fi cu adevărat un model a ceea ce reprezintă cu adevărat un stat de drept funcțional, cu o separare corespunzătoare a puterilor egale în stat, la care, dacă nu se lucrează constant, se intră în recul. Iar eu sunt îngrijorat chiar aici, în Statele Unite, şi chiar acum de acest recul.

  1. Ultima întrebare. Vă rugăm să ne împărtășiți pe scurt perspectiva dumneavostră din interiorul comunităţii de afaceri americane privitoare la potențialul României, cu aspectele sale mai bune şi mai puţin bune.

Aspectele mai puţin bune din România s-au îmbunătățit dramatic în ultimii zece ani, în special în ceea ce privește claritatea cerințelor pentru investiții, legate de înființarea companiilor. Toți investitorii privesc la aceeași listă de probleme când se decid să facă investiţii într-o țară. Și această listă cuprinde aspecte legate de funcţionarea statului de drept, de pregătirea corespunzătoare a judecătorilor în domeniul comercial, de protejarea drepturilor acţionarilor minoritari şi de o administrare adecvată a companiilor. Iar România a făcut o treabă foarte bună privitor la toate aceste tipuri de probleme. Însă eu cred că în lupta împotriva corupției, în România au avut loc şi câteva stagnări, apoi demarări, şi tot aşa. Și mai există şi preocuparea cu privire la controlul serviciilor de securitate asupra sistemului judiciar, de care eu sunt mereu foarte îngrijorat. Dar, în afară de asta, procurorii din România au obținut rezultate bune, prestează o muncă de calitate şi există mai mulţi procurori şi judecători bine pregătiţi. Iar ei lucrează sârguincios şi având o mai mică influenţă din partea politicului. Adică, după cum se știe, de pe timpul administraţiei Băsescu exista toată acea aşa-zisă manipulare despre care se tot vorbea. Dar acum văd lucrurile mai stabile și cred că este un mediu foarte bun pentru investițiile străine. Și cred că cea mai mare problemă este doar menţinerea românilor acolo, în România, pentru că acolo unde există un deficit de forță de muncă trebuie să importăm în România oameni din alte țări, ca, de exemplu, din Pakistan, Filipine și din alte locuri. Deci avem nevoie de români buni şi talentați ca să rămână în țară. Dar avem nevoie şi ca ei să se simtă realmente puternic legaţi de Statele Unite. Aşadar, avem nevoie mai mult de Statele Unite şi, în special, şi de investiţii americane acolo, printre alte forme de investiții străine.

  1. Vă mulțumesc foarte mult, domnule Moore.

Vă mulţumesc, vă mulţumesc foarte mult.

(redactat 5 octombrie 2019)

 

TIBERIU DIANU, autor de cărţi şi multiple articole de drept, politică și societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

Publicaţiile recente ale autorului includ şi cartea TRUMPLANDIA. https://www.amazon.com/s?k=tiberiu+dianu&i=stripbooks&ref=nb_sb_noss

 

 

Cultura

Sărbători Pascale 2020

on 12 Aprilie 2020

Anul 2020 ne pune la grea încercare, care este deopotrivă a trupului, a spiritu...

Bucovina - drumul de la Paradis la Infern

on 12 Aprilie 2020

Până recent, Bucovina și Suceava beneficiau de o reputație mediatică ireală, apr...

Un virus ce ne provoaca sa ne gandim altfel

on 11 Aprilie 2020

Multi dinte noi am dorit a fi agenti de schimbare si influenta dar nu am reusit...

Despre umanitatea amenințată

on 18 Martie 2020

Scenariul sumbru al pandemiei, avansând ca o veritabilă religie omniprezentă a m...

Ce să fac când mi-e frică

on 18 Martie 2020

In ultima vreme, informatiile ce abunda in jurnul nostru nu sunt din cele mai bu...

Fara panica despre schimbari climaterice

on 16 Februarie 2020

Subiect prezent zilnic sau cel putin saptamanal in media – schimbarea climateric...

Politica

Socialismul democratic

on 16 Februarie 2020

Anul trecut pe vremea asta scriam despre socialismul inventat de Marx și Engels...

Hărțuit dar nu învins

on 16 Februarie 2020

Războiul continuă. Nu, nu este vorba despre războiul cu care suntem obișnuiți de...

Ura! Ura! Ura!

on 23 Ianuarie 2020

Sunt sigur că prima dată când ați citit titlul, v-ați dus cu gândul la mitinguri...

Filozofia, religia, stiinta si politica (11) – Nic...

on 23 Ianuarie 2020

Am afirmat în eseul anterior, în care am vorbit despre Renaștere, că Triada Nico...

Evreizarea Canaanului

on 25 Noiembrie 2019

Scriu acest articol, cu ceva emoții, la evenimentele petrecute săptămâna aceasta...

Interviu cu avocatul Obie Moore

on 05 Octombrie 2019

Construirea unui sector privat şi crearea de bunăstare socială în acelaşi timp O...

Orașe SUA

Lumină și culoare - interviu cu pictorul Mihai Olt...

on 15 Mai 2020

“Artistul aparține operei sale, și nu opera artistului.” ~ Novalis 

Un nou normal

on 15 Mai 2020

Pentru început doar un “mic detaliu”: rata supraviețuirii COVID19 este de 98.54....

De ce refuz convenția penibilului

on 15 Mai 2020

M-am întrebat de foarte multe ori ce îi diferenţiază pe unii oameni de ceilalţi,...

Coronavirus, între mit și realitate

on 18 Martie 2020

Pe măsură ce panica asupra celui mai controversat și recent virus, COVID-19 sau...

Eveniment la Biserica Agape

on 18 Martie 2020

Pe data de 7 martie 2020, la biserica Agape a avut loc un eveniment de strângere...

Eveniment la Biserica Betezda

on 18 Martie 2020

Luna Martie - membrii Biserici Betezda din Portland Oregon au sărbătorit 30 de a...

Meditatii crestine

Identitatea (30)

on 15 Mai 2020

Identitatea omului în Christos Domnul vis-a-vis de judecată - (V) La timpul de r...

Ce se ascunde în spatele molimei COVID-19?

on 17 Aprilie 2020

Mai întâi o clarificare: Care este diferența între SARS-CoV-2 și COVID-19? Sever...

Identitatea omului în Christos Domnul vis-a-vis de...

on 14 Aprilie 2020

Identitatea omului în Christos Domnul vis-a-vis de judecată - IV Vom mai fi la f...

PAȘTILE NOSTRU HRISTOS

on 13 Aprilie 2020

ȘI TRAGEDIA ÎNCEPUTULUI DE SECOL XXI, ÎN PANDEMIA ADUSĂ DE OM! „Curăţiţi aluatul...

O PRIMIRE REGALĂ

on 12 Aprilie 2020

Spuneţi fiicei Sionului: "Iată, Împăratul tău vine la tine, blînd şi călare pe u...

Ce spune Scriptura despre Coronavirus?

on 18 Martie 2020

În perioada Noiembrie 1990 – Martie 2002 am lucrat ca și Tehnician de Utilaje de...

Diverse

Mesajul de Paști al Președintelui TRUMP

on 16 Aprilie 2020

10 aprilie 2020 ora 12:09 PM (ora locală)PREȘEDINTELE:„Vă mulțumesc foarte mult...

Alegeri pentru Parlamentul României - 2020

on 02 Aprilie 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, ca...

CRIZA COVID-19 - Prelungirea VIZEI DE ȘEDERE ÎN SU...

on 19 Martie 2020

Toți cei interesați puteți accesa acest site unde veți găsi formularul și instru...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Pensionari români scutiți de impozit

on 18 Martie 2020

La primul forum media organizat de publicația RomanianTimes, sâmbătă 8 februarie...

O transformare tăcută dar puternică a SUA cu efect...

on 18 Martie 2020

Când președintele Statelor Unite Donald J. Trump amintește realizările de la pre...