"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

 

Sistemele de supraveghere si monitorizare au devenit parte din rutina zilnica. Ne-am obisnuit asa de mult cu ele, incat nici nu mai bagam in seama faptul ca suntem filmati, fotografiati, sau urmariti peste tot pe unde mergem. Ziarul “The Wall Street Journal” a realizat un studiu de piata prin care scoate in evidenta 20 metode prin care suntem supravehiati in fiecare zi fara ca noi sa observam aproape nimic.

(Pentru articolul original in limba engleza mergeti la adresa: http://blogs.wsj.com/digits/2012/09/28/the-economics-of-surveillance/)

 

Doamna Jennifer Valentino-DeVries , scriitoarea acestui articol, mentioneaza ca oamenii sunt monitorizati atunci cand folosesc internetul, vorbesc la telefon, folosesc credit cardul, si le este fotografiat chiar si numarul de la masina in timp ce calatoresc. Toate aceste metode, si chiar ma multe peste care ne vom uita putin mai tarziu, s-au furisat in viata noastra incetul cu incetul, fara a brusca, sau deranja pe cineva. Daca in sistemul comunist monitorizarea populatiei a fost folosita pentru controlarea si intimidarea oamenilor, in ziua de azi este folosita pentru a face viata mai usoara, sau mai bine zis, mai convenabila.

Cel putin asa declara companiile din Silicon Valley implicate in aceasta industrie noua care se intinde la suma exorbitanta de 30 de miliarde de dolari. Banii vin de la agentii private si de la guvern, care folosesc informatiile pentru a crea metode si strategii noi de marketing, a studia cu intensitate comportamentul si obiceiurile oamenilor atunci cand fac cumparaturi, calatoresc, sau converseaza.

In California de exemplu, sistemul de monitorizare al numerelor de inmatriculare la masini, este deja foarte bine pus la punct. Julia Angwin in colaborare cu doamna Valentino-Devries au facut o investigatie legata doar de acest sistem. Surprinse de rezultate, ele inpartasesc mica descoperire care ne priveste pe cei mai multi din noi: “Pentru mai mult de doi ani, Politia din San Leandro, Calif., au fotografiat Toyota Tercel al domnului Mike Katz-Lacabe in fiecare saptamana. Au poze cu masina mergand pe Estudillo Avenue de langa Biblioteca, au poze cu ea parcata acasa la prietenul domnului Katz-Lacabe, au poze cu ea parcata in fata cafenelei preferate, si au o poza chiar cu ea parcata acasa in drive way, cand domnul Katz-Lacabe se dadea jos cu cele doua fete ale dansului.” (sursa: http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443995604578004723603576296.html?KEYWORDS=license+plates)

Domnul de mai sus nu este un criminal cautat, si nici suspect in vre-un caz, ci este un oarecare om ca mine si ca dumneavoastra, surprins in rutina zilei. Aceasta informatie este stocata in baza de date ale politiei, si folosita in caz de nevoie in vre-o viitoare investigatie. Daca domnul Katz-Lacabe decide intr-o buna zi sa sparga o banca de exemplu, politia poate nu doar sa urmareasca instant unde se afla masina cu numarul respectiv accesand camerele de monitorizare de pe freeway-uri si strazi care fotografeaza toate numerele de inmatriculare, ci poate sa acceseze baza de date in retrospect, pentru a afla unde s-a aflat aceasta masina cu zile, sau chiar saptamani in urma.

Domnul Katz-Lacabe ar fi trebuit sa citeasca acest articol inainte sa se apuce de nazdravanii. Politia afland unde s-a aflat masina cu cateva zile inainte de jaf, a accesat si baza de date video, care a filmat pe acest domn dandu-se jos din masina in fata cafenelei preferate, iar programul de recunoscut fețe, a potrivit fata infractorului cu datele de la DMV, care i-a facut o poza cand si-a facut permisul.

Chiar daca suna destul de traznit, tot mai multe state acumuleaza astfel de tehnologie in combaterea crimei. Incepand din California, si pana pe coasta cealalta in New York, unde zilnic peste 3000 de camere monitorizeaza zona Manhatan-ului, si unde domnul Michael Bloomberg, primarul orasului a anuntat recent noua initiativa de a implementa un program creat de Microsoft, care analizeaza toata informatia filmata, si ajuta politia sa descopere potentiali criminali inainte ca acestia sa isi duca planul la indeplinire. Astfel de sisteme nu sunt montate doar pe stalpi sau cladiri, ci doteaza la momentul de fata si masinile de politie. Un astfel de sistem care in 2004 costa 25,000 de dolari, acum costa doar 15,000 de dolari, fapt care permite chiar si oraselor mai mici dotarea cu astfel de sisteme. Sistemul are capacitatea de a scana in jur de 3600 de numere pe minut, si poate determina aproape instant daca o masina este furata, asociata cu vre-un criminal, sau daca este cautata pentru reposedare de catre dealerii de masini . (Sursa Arik Hesseldahl in “In New York City, Microsoft really is Watching You” www.allthingsd.com)

 

Acest vehicol este echipat cu sistem automat de scanat numerele de inmatriculare.

 

 

Monitorizarea populatiei are insa si alte folosinte inafara de urmarirea infractorilor. Date acumulate de pe internet de exemplu, pot fi vandute companiilor de marketing, sau pot fi folosite de catre angajatori pentru a forma un profil mai detaliat pe langa CV-ul trimis. De pe un site ca si Facebook de exemplu, o companie poate afla numele, data nasterii, interesele personale, prietenii, si chiar si cat de des folosesti internetul, iar un site ca si Google de exemplu, poate forma un profil si mai complect. Incepand de la date personale (Nume, data nasterii, adresa, numar de telefon), la ce fel de e-mail-uri scri si primesti, cat de des si de la cine, chiar si ce programari ai in timpul saptamanii si cat de organizat esti (Google Calendar).

Modurile in care suntem monitorizati si diferitele sisteme pe piata in ziua de azi sunt nenumarate si ar putea alcatuii chiar o carte. Insa pentru a satisface curiozitatea, iata cateva dintre cele prezentate de WSJ (http://blogs.wsj.com/digits/2012/09/28/the-economics-of-surveillance/tab/interactive/):

In Masina: Systeme Telematics

Ce date sunt inregistrate: Viteza, locatia, informatiile masinii, timpul.

Cine primeste informatiile: Asigurari, Distribuitori de servicii

Cum sunt folosite datele: Reparatii, urgente, asigurari auto.

.........

System urmarire GPS: Dispozitive atasate sub masina (ex. Lowjack)

Ce date sunt inregistrate: Locatie, timp.

Cine primeste informatiile: Guvern, detectivi privati, politie, dealer masini.

Cum sunt folosite datele: Combaterea crimei, urmariri personale.

.........

Pe Internet: Google, Yahoo, Microsoft, etc.

Ce date sunt inregistrate: Cuvinte folosite in cautare, site-uri vizitate.

Cine primeste informatiile: Guvern (In cazuri speciale), companii private.

Cum sunt folosite datele: Studii de piata, investigatii criminalistice, inbunatatirea rezultatelor de cautare.

.........

Antenele de telefonie si celularul: Verizon, Sprint, etc.

Ce date sunt inregistrate: Locatia, convorbiri.

Cine primeste informatiile: Companiile de telefonie, Guvern, Politia.

Cum sunt folosite datele: Locatia in caz de urgenta (911), investigatii criminalistice.

.........

Posta: USPS, FedEx, etc.

Ce date sunt inregistrate: Informatii de pe plic, iar din plic doar cu permisiune speciala.

Cine primeste informatiile: Guvern, Politia.

Cum sunt folosite datele: Combaterea crimei.

Datele acumulate de aceste sisteme sunt toate stocate in baze de date pe servere imense, iar costurile asociate cu stocarea lor scad pe an ce trece, permitand companiilor si agentiilor guvernamentale stocarea pe termen tot mai lung, insemnand ca o poza sau filmare poate fi accesata pentru a investigata chiar multi ani dupa stocarea acesteia, facand o vorba veche adevarata, ca “Internetul (computerul) nu uita nici-odata.” pastrand si bune si rele in memoria vasta a retelei globale.

 

Diverse

Mesajul de Paști al Președintelui TRUMP

on 16 Aprilie 2020

10 aprilie 2020 ora 12:09 PM (ora locală)PREȘEDINTELE:„Vă mulțumesc foarte mult...

Alegeri pentru Parlamentul României - 2020

on 02 Aprilie 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, ca...

CRIZA COVID-19 - Prelungirea VIZEI DE ȘEDERE ÎN SU...

on 19 Martie 2020

Toți cei interesați puteți accesa acest site unde veți găsi formularul și instru...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Pensionari români scutiți de impozit

on 18 Martie 2020

La primul forum media organizat de publicația RomanianTimes, sâmbătă 8 februarie...

O transformare tăcută dar puternică a SUA cu efect...

on 18 Martie 2020

Când președintele Statelor Unite Donald J. Trump amintește realizările de la pre...

Meditatii crestine

Camera de sus - Cina Domnului cu ucenicii Săi

on 25 Martie 2024

 „Învățătorul îți zice: „Unde este odaia pentru oaspeți, în care să mănânc Paște...

Recenzia cărții Birul Cezarului și dreptul lui Dum...

on 23 Februarie 2024

Așa cum mi-am format obiceiul să-mi ridic poșta din căsuța poștală a casei în ju...

Semne ale vremurilor: Israel - „Never Again!”

on 21 Ianuarie 2024

La această rubrică de peste 20 de ani am scris și scriu ori de câte ori apar eve...

Înălțimile Golan și Ispitirea Domnului

on 21 Ianuarie 2024

„Au dat fiilor lui Gherşon dintre familiile leviţilor: din cealaltă jumătate a s...

Câmpul păstorilor din Betleem

on 21 Decembrie 2023

În ținutul acela, erau niște păstori care stăteau afară, în câmp, şi făceau de s...

Lansare de carte - BIRUL CEZARULUI și dreptul lui...

on 22 Noiembrie 2023

IntroducereStudiul de față este rezultatul dorinței de a clarifica această porun...

Orașe SUA

Vizita ambasadorului României în statele americane...

on 25 Martie 2024

Întâlniri cu comunitățile de români și întrevederi cu oficiali ai celor doua sta...

ISRAEL… Note de Drum (6)

on 24 Martie 2024

Ierusalim: Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Pârâul Chedron, Cetatea, Via...

ISRAEL… Note de Drum (5)

on 23 Februarie 2024

Haifa – Marea Galileii Pornim la drum, de la Haifa, spre Marea Galileii. Caperna...

Lumina si culoare-interviu cu pictorul Timisoarei,...

on 23 Februarie 2024

“Arta te face mai bun, iti curata spiritul si te inalta spre divinitate…” ~ Seba...

ISRAEL… Note de Drum (4)

on 21 Ianuarie 2024

De la Ierusalim la Beer Sheeva și Muntele Carmel De la Ierusalim suntem pe drumu...

Părinții Americii - Alexandru Hamilton

on 21 Ianuarie 2024

“Nu ma astept niciodata la un lucru perfect de la un om imperfect.” ~ Alexandru...

Cultura

Sosirea Regilor României la Frasin

on 25 Martie 2024

În așteptarea minunilor, prințesă în regatul copilăriei Am pășit pe urmele regil...

Idolul politicos al Bisericii

on 25 Martie 2024

In ultimii 3 ani am gandit si interactionat pe marginea intrebarii despre cum a...

Limba de cultură, ethosul și înstrăinările

on 23 Februarie 2024

I. Destinul ultimului mohicanO temă fascinantă: jocurile copilului și ethosul tr...

Marmota pare simpatică dar nu ajută sufletul

on 23 Februarie 2024

Pana sa ajung in partea asta de lume nu am stiu de Ziua Marmotei. Stiam despre a...

Geniul : între mistică, legendă și victimele mitul...

on 21 Ianuarie 2024

Evocarea lui Mihai Eminescu la Ziua Culturii Naționale invită la numeroase itine...

Crize si binecuvantari

on 21 Ianuarie 2024

Crize si binecuvantari. Acestea sunt coordonatele reale ale vietii multora dintr...

Politica

Israel - în război de apărare pe trei fronturi

on 20 Octombrie 2023

O situație fără precedent, în Israel, când cel de-al 37-lea guvern era într-o pe...

Ținta FEM: Fără carne și lactate, mai puține haine...

on 24 August 2023

Semne ale vremurilor sunt evenimente unice ale zilelor noastre cu corespondență...

Semne ale vremurilor din urmă – SEMNE în SOARE

on 28 Iulie 2023

Semne ale vremurilor din urmă sunt evenimente unice ale zilelor noastre cu cores...

Inteligența Artificială folosită să predice, să re...

on 23 Iunie 2023

Semne ale vremurilor din urmă Semne ale vremurilor din urmă sunt evenimente unic...

Semne ale vremurilor din urmă

on 23 Martie 2023

Am scris și altădată că nu vă voi prezenta vremuri din urmă ci SEMNE ale vremuri...

Votul tău este foarte important pentru America

on 27 Octombrie 2022

Suntem din nou în fața unor decizii care ne vor afecta pe noi și familiile noast...